Λιπαντικά

Newsletters

Mailing List

Αφήστε μας το Email σας για να είστε ενήμεροι για τα νέα τα νέα και τις προσφορές μας

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Γνωρίστε μας

Κλείστε ραντεβού με εκπρόσωπό μας
Αν ενδιαφέρεστε για κάποια ανπό τα προϊόντα μας κλείστε ραντεβού με κάποιον εκπρόσωπο μας και γνωρίστε την γκάμα των προϊόντων μας

Συνεργαστείτε μαζί μας

Συνεργαστείτε μαζί μας
Βλέποντας πάντα το μέλλον παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες για την μεταπώληση προϊόντων με υψηλά στάνταρ ποιότητας.
Περισσότερα [ + ]

Βρείτε μας

Κοντούλης ΙΚΕ
Εμπόριο Λιπαντικών - Αντιπροσωπίες


7ο ΧΛΜ Λάρισας - Τρικάλων, 41500
Τ/F : 2410626467 / 851740
URL: www.kontoulis.com.gr
Email: info@kontoulis.com.gr

Αποκωδικοποίηση συμβολισμών λιπαντικών

Στην τυποποίηση της Οργάνωσης Μηχανικών Αυτοκινήτων των ΗΠΑ (SAE), τα διάφορα λιπαντικά χαρακτηρίζονται με αριθμούς και γράμματα. Για να δούμε όμως τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά....

Για παράδειγμα στο λάδι τύπου SAE 10, το 10 φανερώνει την κατηγορία του λαδιού που κατατάσσεται ανάλογα με το δείκτη ιξώδους του σε θερμοκρασία 0 βαθμών φαρενάιτ (ή 17,8 βαθμών κελσίου) και πρόκειται για λάδι λεπτόρρευστο.

Στο λάδι τύπου SAE 30 και SAE 50 οι αριθμοί 30 και 50 φανερώνουν, αντίστοιχα, άλλες κατηγορίες λαδιού, ανάλογα με το δείκτη ιξώδους τους σε θερμοκρασία 0 βαθμών φαρενάιτ και είναι πιο παχύρρευστα λάδια από το SAE 10.

Υπάρχουν βέβαια, και τα λάδια πολλαπλής ρευστότητας (πολύτυπα) όπως π.χ. το λάδι SAE 10 W-50. Σε αυτά, ο πρώτος αριθμός -εδώ το 10- είναι η κατηγορία του δείκτη ιξώδους του( όπως το SAE 10), ενώ ο δεύτερος αριθμός, αυτός με το γράμμα W -εδώ το 50- χαρακτηρίζει την κατηγορία του δείκτη ιξώδους στους 210 βαθμούς φαρενάιτ (ή 99 βαθμούς κελσίου).

Το γράμμα W (το αρχικό της λέξης winter=χειμώνας) σημαίνει οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (χειμερινές). Στα πολύτυπα λάδια (πολλαπλής ρευστότητας), οι εταιρίες παραγωγής τους χρησιμοποιούν ειδικά χημικά πρόσθετα.
Σήμερα ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τους κατασκευαστές των λιπαντικών, ώστε τα διάφορα πρόσθετα να μην καταστρέφουν τον καταλύτη.

Τα λιπαντικά και οι ιδιότητες τους
Τα λιπαντικά των κινητήρων είναι, κατα βάση, ορυκτέλαια και προέρχοντια από τη διύλιση του αργού πετρελαίου.

Οι βασικότερες ιδιότητες που έχουν είναι:

1. Δείκτης ιξώδους (SAE)
Η ιδιότητα αυτή δείχνει την αντίσταση του λαδιού στη ροή, κατα πόσο, δηλαδή αυτό είναι λεπτόρευστο ή παχύρευστο. Για τη μέτρηση του ιξώδους υπάρχουν διάφορες μονάδες. Ένα λάδι έχει ιξώδες ένα σεντιστίουκ, όταν η αντίσταση στη ροή του, συμπεριφέρεται όπως το νερό σε θερμοκρασία 20 βαθμών κελσίου. Το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολη της ερμοκρασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατα την αρχική εκκίνηση του κινητήρα, πρέπει το λάδι να φτάνει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης αυτής πρέπει να διατηρείται σταθερό, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των μεταλλικών επιφανειών.Η μεταβολή του ιξώδους είναι αντίστροφή της θερμοκρασίας, δηλαδή όσο αυξάνει η θεροκρασία, τόσο μικραίνει το ιξώδες. Για να μην προκαλείται σύγχυση, σήμερα έχει επικρατήσει μια κλίμακα ρευστότητας λαδιού που ισχύει σ' ολόκληρο τον κόσμο, γνωστή με τα αρχικά SAE (Society of Automotive Engineers) δηλαδή (Αμερικανική) Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων.

2. Αντοχή στην οξείξωση.
Το λάδι λίπανσης όταν λειτουργεί ο κινητήτας , δεν πρέπει να αλλάζει χημική σύσταση και, κυρίως, δεν πρέπει να οξειδώνεται. Η οξείδωση του προέρχεται από την ύπαρξη διαφόρων χημικών ενώσεων μέσα σε αυτό, οι οποίες προκαλούν διάβρωση και αποφλοίωση των μεταλλικών επιφανειών.

3. Απορρυπαντικότητα - Διασκορπισμός.
Αυτές οι ιδιότητες του λαδιού χαρακτηρίζουν τη δυνατότητα του να συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια μέσά στη μάζα του, όπως τα γρέζια των τριβόμενων επιφανειών και τα διάφορα κατάλοιπα της καύση, για αυτό το λάδι μαυρίζει. Μάλιστα, αν αυτό δεν μαυρίσει μετά από ορισμένη χρήση, δημιουργεί υποψίες ότι δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ιδιότητες καθαρισμού. Τελικά αυτά τα ξένα σωματίδια φτάνουν στο φίλτρο του λαδιού όπου κια συγκρατούνται.

4. Θερμοκρασία ανάφλεξης.
Το λάδι πρέπει να αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία γιατί σ' αυτή τη θερμοκρασία εξατμίζεονται τα πολύτιμα πτητικά συστατικά του αναφλέγονται, το ίδιο καίγεται, ενώ ταυτόχρονα, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειεες φθείρονται. Όσο μεγαλύτερες, λοιπόν είναι οι θερμοκρασίες ανάφλεξης, τόσο καλύτερες ποιότητας πρέπει να είναι το λιπαντικό.

5.Ειδική θερμότητα.
Η ειδική θερμότητα χαρακτηρίζει την ψυκτική ικανότητα του λαδιού. Όσο δηλαδή, μεγαλύτερη είναι η ειδική θερμότητα το, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα του να διώχνει την θερμότητα από τις τριβόμενες επιφάνειες και να τη μεταφέρει στην ελαιολεκάνη (κάρτερ).

6 Το ειδικό βάρος.
Το ειδικό βάρος, είναι το βάρος ορισμένου όγκου σε σχέση με το βάρος ίσου όγκου νερού. Το ειδικό βάρος του λαδιού είναι περίπου 0,9.