Λιπαντικά

Newsletters

Mailing List

Αφήστε μας το Email σας για να είστε ενήμεροι για τα νέα τα νέα και τις προσφορές μας

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Γνωρίστε μας

Κλείστε ραντεβού με εκπρόσωπό μας
Αν ενδιαφέρεστε για κάποια ανπό τα προϊόντα μας κλείστε ραντεβού με κάποιον εκπρόσωπο μας και γνωρίστε την γκάμα των προϊόντων μας

Συνεργαστείτε μαζί μας

Συνεργαστείτε μαζί μας
Βλέποντας πάντα το μέλλον παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες για την μεταπώληση προϊόντων με υψηλά στάνταρ ποιότητας.
Περισσότερα [ + ]

Βρείτε μας

Κοντούλης ΙΚΕ
Εμπόριο Λιπαντικών - Αντιπροσωπίες


7ο ΧΛΜ Λάρισας - Τρικάλων, 41500
Τ/F : 2410626467 / 851740
URL: www.kontoulis.com.gr
Email: info@kontoulis.com.gr

Λιπαντικά - Το Α και το Ω για τη ζωή του κινητήρα

Το λιπαντικό είναι ένα από τα βασικά συστατικά για τη ασφαλή λειτουργία του κινητήρα, αλλά και τη διάρκεια ζωής του.

Η καλή λειτουργία του κινητήρα εξαρτάται από τη χρήση των κατάλληλων λιπαντικών. Η λειτουργία του λιπαντικού στο εσωτερικό του κινητήρα είναι να λιπαίνει όλα τα κινούμενα μέρη, μειώνοντας σημαντικά της τριβές, ώστε να προστατεύει τον κινητήρα με όσο το δυνατόν λιγότερες φθορές. Τα λιπαντικά κατατάσσονται σύμφωνα με τη χρήση, τις προδιαγραφές των διεθνών οργανισμών που πληρούν (SAE, API, CEA) και την τεχνολογία κινητήρων για τους οποίους προορίζονται.

Θερμοκρασία λειτουργίας

Για να μπορέσει να αποδώσει σωστά ένα λιπαντικό, θα πρέπει το ιξώδες του να μη μεταβάλλεται πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες. Ένα λιπαντικό γίνεται πιο λεπτό όταν θερμαίνεται και γίνεται πιο παχύρρευστο όταν ψύχεται. Έτσι, θα πρέπει να επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο λιπαντικό, που η συμπεριφορά του ιξώδους του αντιστοιχεί στο δικό μας κινητήρα. Ένα μονότυπο λιπαντικό έχει ιξώδες, το οποίο ορίζεται μόνο σε μία θερμοκρασία, είτε υψηλή είτε χαμηλή. Ένα πολύτυπο πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για το ιξώδες τόσο για χαμηλές, όσο και για υψηλές θερμοκρασίες ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό κάνει τα πολύτυπα λιπαντικά μια εύκολη και εύχρηστη επιλογή για όλο το χρόνο, δηλαδή για ανθρώπους που οδηγούν τόσο σε πολύ ζεστά καλοκαίρια, όσο και σε πολύ σκληρούς χειμώνες. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από το διπλό χαρακτηριστικό τύπο ιξώδους (π.χ 10W-30, όπου το 10W είναι η χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή η θερμοκρασία χειμώνα και το 30 είναι η υψηλότερη θερμοκρασία). Τα πρόσθετα που βελτιώνουν το δείκτη ιξώδους βοηθούν το λιπαντικό να μη "λεπταίνει" σε υψηλές θερμοκρασίες και να είναι εξίσου αποτελεσματικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Βασικές κατηγορίες


Συνθετικά λιπαντικά
Τα λιπαντικά αυτά κατασκευάζονται μέσα από μία ειδική εργαστηριακή επεξεργασία και με την προσθήκη ειδικών χημικών, με πολυέξοδες διαδικασίες και πρώτες ύλες. Αυτή η κατηγορία λιπαντικών θεωρείται και η πιο προηγμένη, μιας και προορίζονται για εξελιγμένους κινητήρες υψηλής απόδοσης.

Ημισυνθετικά λιπαντικά
Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι ένας συνδυασμός συνθετικών και ορυκτέλαιων. Τέλος, τα πιο απλά λιπαντικά είναι τα ορυκτέλαια, τα οποία κατασκευάζονται από την απόσταξη του αργού πετρελαίου και την προσθήκη ειδικών συστατικών.

Τι σημαίνει 15W-50 ή 20W-50

Η SAE (Society of Automotive Engineers) κατατάσσει τα λιπαντικά τετράχρονων κινητήρων με κριτήριο τα χαρακτηριστικά του ιξώδους σε ζέστη ή κρύο. Αυτοί οι βαθμοί ερμηνεύονται όπως παρακάτω:

  • βαθμός χειμώνα, ακολουθείται από το γράμμα W (winter), π.χ. 15W
  • βαθμός καλοκαιριού, αυτό το ψηφίο ακολουθεί το ψηφίο του χειμώνα Όσο μικρότερος είναι ο βαθμός χειμώνα (0W, 5W, 10W, 15w, 20W, 25W), τόσο περισσότερο το λιπαντικό παραμένει σε ρευστή μορφή στις χαμηλές θερμοκρασίες και, ως εκ τούτου, τόσο πιο εύκολα γίνεται η εκκίνηση του κινητήρα σε πολύ κρύες καιρικές συνθήκες. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός καλοκαιριού (20, 30, 40, 50, 60), τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει ιξώδες (γλοιώδες) σε υψηλές θερμοκρασίες (100οC) και για το λόγο αυτό περιβάλλει με περισσότερη ασφάλεια τον κινητήρα κατά τη διάρκεια σκληρής χρήσης.